Når du kjører E16, fra Bergen eller Oslo, tar du av ved Bagn i Valdres for å komme til Reinli stavkirke.
Kjør så forbi Valdrestunet kjøpesenter videre inn i sentrum. Ta av ved brua, skilt til Reinli og Reinli stavkirke, og fortsett ca. 4 km. opp bakkene til Reinli. Da kommer du til Reinli stavkirke, en av fire stavkirker i Valdres.
Det er parkeringsplasser ved Reinli kapell, i tillegg til toaletter og rasteplass.
Reinli stavkirke er den eneste stavkirken i landet som har alle de 12 innvielseskorsene intakt. Kirken ligger vakkert til på et platå midt i bygda Reinli, med en flott utsikt.
«Brun og værbitt står hun der og vitner om mange hundre år med menneskene i bygda vår». De gamle kalte kirken for Gamle Guri. Dette var nok et kjælenavn, og det ble sagt at kirkene ofte i gammel tid hadde kvinnenavn.
Det knytter seg flere sagn til Reinli stavkirke. Et forteller at bygdefolket først bygde den på «kyrkjevøllen», ei slette ved garden Lykkja, i dag kalt Sagvollen. Dette likte ikke huldrefolket, og en natt flyttet de kirken til stedet der den står i dag.
Når du kommer inn i Reinli stavkirke kan du oppleve mye gammelt interiør. Prekestolen skriver seg fra år 1700, mens orgelet, som antageligvis er fra 1790, er kommet fra Bagn kirke. Orgelet er muligens det eneste igjen i sitt slag igjen i Norge. Det ble satt opp i Reinli 1879 og er et skaporgel med to dører i fasaden. Klokker- og medhjelperbenker er fra 1880-årene.
Det har vært noe uenighet om hvor gammel Reinli stavkirke er.
En tysk arkeolog mener det er mulig at et hedensk tempel eller gudehov som stod der, ble brent eller revet ned under kristningen av Valdres i 1023, og at en kirke ble oppført i all hast.
Professor Anders Bugge, som har studert kirkene i Valdres, daterer kirken til mellom 1275 og 1300. Den blir i alle fall nevnt i regnskapene for de pavelige nuntiers (sendebud) i 1327.
Eilef Bakkene og en Ole Johnson, som var snekkere, rev og bygde om kirkens interiør rundt år 1850. De fortalte om en figur på veggen, ikke langt fra hoveddøra, som det stod et tall på. De mente det var 1157. Denne figuren ble dessverre totalt ødelagt under arbeidet.
Utgravninger viser at dette er den tredje kirken som er bygget på stedet.
Mer om Reinli stavkirke kan du lese på norgeskirker.no
Tekst: Rune Larheim