Kåre Solberg profil

Kåre Solberg

Etter 35 år som eier og leder i El-Fag AS har Kåre Solberg sendt stafettpinnen videre, men planene om en pensjonisttilværelse har han utsatt.  


Skrevet av: Simen Valdemar Thorsrud

For 53 år siden, nærmere bestemt 9.august 1963, var Kåre Solberg ferdig på framhaldsskolen og 14-åringen begynte i læra hos Glassmagasinet E.G.S. på Fagernes. Det var starten på et eventyr som i dag bidrar med drøye 25 arbeidsplasser i Valdres.

Foruten et par år som inspektør i det lokale eltilsynet, tok han gradene i Glassmagasinet E.G.S. frem til 1981. I denne perioden rakk han også å gjennomføre yrkesskole, militærskole og teknisk fagskole, slik at han kunne ta installatørprøven i 1980.

Fra saksbehandler, til eier og daglig leder i 1981

I 1981 hadde Glassmagasinet E.G.S. fått problemer med driften og tiltak måtte gjennomføres. Fagområdet el-installasjon ble skilt ut av selskapet og sammen med flere andre ansatte tok Kåre over som eier.

Det nye selskapet, El-Fag AS, hadde 16 ansatte fra start og var avhengig av vesentlig med oppdrag fra første dag. Han forteller at det eneste oppdraget de tok med seg direkte videre var det nylig påbegynte prosjektet med den nye Gjensidigegården. Det kom godt med i en startfase.

Endringene fra å være saksbehandler til å bli daglig leder, syns Kåre gikk overraskende greit.

– Jeg husker at jeg var mest bekymret for regnskapet i starten, men dette løste seg enkelt ved at jeg tidlig fant en veldig god regnskapsfører. Jobben som leder gikk egentlig mye av seg selv.

Bilde av butikker til El-Fag på Fagernes

Foto: El-Fags butikk og kontorer i Lundegården på Fagernes

Annonse: Tala AS hjelper deg med nye nettsider som faktisk gjør deg synlig

Det begynte i et uthus

Når Kåre Solberg mimrer tilbake på de første årene med El-Fag tidlig på 80-tallet, så forteller han om de første lokalene med et lite smil. I et uthus på Fagernes, der Sparebank 1 har lokaler i dag, hadde El-Fag lager på bakkeplan og 3 kontorer på hemsen.

– Det var vel i 1986 at vi kjøpte lokalene i Lundegården og flyttet inn der veterinæren er i dag. I 2009 kjøpte vi hele bygget og flyttet butikk og kontorer opp i andre etasje, tett inntil E16. Bygget ble seksjonert og deler ble solgt til Veterinærkontoret Fagernes og Advokat Sveen.

Se også: Her finner du elektriker Valdres og elektrobutikk Valdres

Staffetpinnen er sendt videre

Kåre Solberg hadde kjøpt ut alle eierposter og var eneste aksjonær i El-Fag. En baktanke om at han en dag ville pensjonere seg, gjorde det interessant å knytte seg til noen som kunne drive bedriften videre. I 2008 fusjonerte Blokhus Installasjon AS, Øystre Slidre Installasjon og Valdres Elektroservice AS seg inn i El-Fag AS.

I dag har Roar Duvrud tatt over stafettpinnen som daglig leder og Kåre har solgt seg ut som eier i bedriften. For noen år siden hadde han planer om å pensjonere seg i år, men forteller nå at disse planene er utsatt på ubestemt tid.

Han smiler og peker bort på veggen ved siden av oss på kontoret. Der henger det to 3D tegninger av store bygg. Det ene er av VLMS på Fagernes som han har jobbet med de siste årene. Det andre er av et lignende sykehus på Ål i Hallingdal, hvor El-Fag har vunnet anbudet og Kåre er prosjektansvarlig.

byggtegning av VLMS og sykehus på Ål

Foto: 3D tegninger av HSÅH og VLMS

Annonse: Les mer om hvorfor nærmere 200 bedrifter har egen firmaprofil på iValdres.no

Selvstendige medarbeidere med stor interesse for faget

Etter 53 år i en bransje og en teknologi som utvikler seg raskere enn noe annet, er jeg nysgjerrig på hvordan han klarer å henge med på utviklingen og alle trender.

– Jeg har vel aldri trengt å være den lederen som har teknisk kompetanse på alle felt. Alle som jobber i El-Fag jobber veldig selvstendig og løser stort sett utfordringer selv. Vi har medarbeidere som er spesielt interessert og har ekstra god kompetanse innen de fleste felt, noe som er viktig for å imøtekomme kunder som i større og større grad har undersøkt alle muligheter på forhånd.

Må være litt rund for å lykkes

Når jeg utfordrer Kåre på å være etterpåklok, for å se på hva han ville gjort annerledes gjennom disse 35 årene som bedriftseier, så kommer han faktisk ikke på noe spesielt. Han forteller at det selvfølgelig har vært utfordringer opp igjennom disse årene, men at det er lettere å huske det som er bra.

Han tror derimot at det gode arbeidsmiljøet har vært en av de viktigste faktorene for at de har lykkes og kan fortelle at de aldri har hatt problemer internt i firmaet.

– Jeg tror det er viktig å være rund i kantene som leder og tenke at alle kan gjøre en bommert i blant, men det at vi aldri har hatt problemer internt skal alle de ansatte ha vel så mye av æren for.

Dårligere priser på mindre anbud

Kåre er veldig positiv når han spår fremtiden til El-Fag og kan fortelle om et veldig bra marked i Valdres per i dag, med all hyttebygging i spissen. Svingninger i markedet vil alltids oppstå, men han er trygg på at El-Fag er rustet for dette også fremover.

Hvis han skal trekke frem en utfordring, så peker han på prisutviklingen på mindre anbuds-oppdrag. Han kan fortelle at den store konkurransen gjør at eksempelvis mindre næringsbygg og offentlige bygg er blitt mindre lukrativt for bedrifter som El-Fag.

Tips til nye gründere

Hvis Kåre ser tilbake på alle disse årene i El-Fag, så kan han ikke legge skjul på at det har blitt mange arbeidstimer. Det blir ofte en tur inn igjen på kontoret både på kvelden og i helger.

Det å være forberedt på å jobbe mye er et kjent tema og tips for nye etablere, men Kåre tror mange blir overrasket over hva som kreves.

– Skal man starte bedrift så må man nok bestemme seg og virkelig trå til. Ofte gjør økonomien i en startfase at man må gjøre de fleste arbeidsoppgavene selv, også de man ikke tjener penger på direkte.

Han forteller også at han tror samfunnet har endret seg siden den gang han startet opp, og at yngre folk har flere forpliktelser utenom jobb i dag. Dette har både fordeler og ulemper, men når det kommer til å starte bedrift så tror han dette bidrar til å gjøre startfasen tyngre.

Vi takker Kåre for en interessant prat og ønsker han lykke til videre.

Annonser:

Tala

Siste intervju i artikkelserien:

  • Hilde Tveiten Døvre

Hilde Tveiten Døvre

Som daglig leder i Valdres Næringshage, jobber Hilde Tveiten Døvre hver dag for å utvikle bedrifter og trekke næringslivet i Valdres til nye høyder.

  • Ole Arne Kvaalshaugen

Ole Arne Kvålshaugen

Ole Arne Kvålshaugen hadde planer om økonomiutdannelse og revisor som yrkesvalg. Nå har han ledet familiebedriften, Solheim Trevare, i 30 år.

  • Terje Ranheim, daglig ledere i Byggmester Ranheim

Terje Ranheim

Terje Ranheim pendler 15 mil i bil hver dag. Det for at den over 40 år gamle familiebedriften skal holde stø kurs og like høy kvalitet også i fremtiden!

  • Kåre Solberg feat img

Kåre Solberg

Etter 35 år som eier og leder i El-Fag AS har Kåre Solberg sendt stafettpinnen videre, men planene om en pensjonisttilværelse har han utsatt.