Ole Arne Kvålshaugen

Ole Arne Kvålshaugen

Ole Arne Kvålshaugen skulle egentlig bli revisor, men er nå inne i sitt 30. år som leder i familiebedriften, Solheim Trevare.


Skrevet av: Rune Larheim

Ole Arne Kvålshaugen er født og oppvokst i Reinli. Allerede i ungdomsårene var han med sin far i firmaet Solheim Trevare.

Det begynte i 1952

Solheim Trevare ble stiftet av faren til Ole Arne Kvålshaugen, i et uthus på gården til hans onkel i 1952. I 1962 bygget han et snekkerverksted i kjelleren til dagens Solheim Trevare i Reinli. Etter det ble firmaet utvidet bit for bit.

Ole Arne tok over driften i 1986, etter at hans far ble syk i 1985. Før dette var han med i tre-fire år for å lære driften.

Les mer: om Solheim Trevare AS

13 utvidelser opp igjennom årene

– Vi har vel bygget rundt 13 trinn på verkstedet i Reinli, sier Ole Arne Kvålshaugen.

Våren 2014 overtok de lokalene etter Bagn Møbelindustri på Sliperiet i Bagn, også noen av de ansatte fulgte med på lasset.

Når han overtok i 1986 var de fire ansatte. Bemanningen har variert mye og de har vært oppe i 11-12 ansatte. I dag er det 8 ansatte fordelt på verkstedene i Reinli og i Bagn.

Annonse: Tala AS hjelper deg med nye nettsider som faktisk gjør deg synlig

Skulle egentlig bli revisor

Ole Arne Kvålshaugen tok økonomi på videregående og hadde planer om å gå den veien, men da hans far ble syk måtte han ta over familiebedriften. Ole Arne hadde planer om å bli revisor.

– Dette var selvfølgelig litt kjedelig men slik har det blitt, sier han.

Da han overtok var det stram økonomi og ikke mye å gå på. Men sakte men sikkert har han, sammen med de ansatte, klart å snu et underskudd til overskudd for Solheim Trevare.

Se også: Her finner du revisorer i Valdres

Snekkerverkstedet Solheim Trevare

Foto: Bilder fra produksjonen til Solheim Trevare i Sliperiet på Bagn.

Markedsstyrt og konkurransen med produksjon i utlandet

– Vi styres av markedet, og Solheim Trevare ønsker å levere det kunden spør etter, sier Ole Arne Kvålshaugen.

I dag produserer de vinduer, dører, kjøkken og innredning. I tillegg til senger og spesialprodukter etter kundens ønske. De har god erfaring med dette, og de endrer seg etter markedet.

Trelast får de fra Østerdalen og trevaregrossister på Østlandet. – Vi er avhengige av gode råvarer, legger han til.

Etter konkursboet til Bagn Møbelindustri var mulighetene til å videreføre produksjon av kontormøbler store. Ole Arne Kvålshaugen gikk mange runder med seg selv, om de skulle gjøre dette. Men det ga ingen gevinst og ble bare småjobber.

– Det er vanskelig å konkurrere mot blant annet Polen i dette markedet, sier han.

Men de produserer fortsatt spesialtilpassede kontormøbler og Solheim Trevare har blant annet levert til Postgirobygget i Oslo.

Østlandet er viktigst

Hovedtyngden av hvor de leverer er på Østlandet, men de har også levert mye til for eksempel Svalbard. Største hovedtyngden er hyttemarkedet i Valdres, som utgjør rundt 70%.

– I nærområdet er det lettere å gi personlig service, forteller Ole Arne Kvålshaugen.

Annonse: Les mer om hvorfor nærmere 200 bedrifter har egen firmaprofil på iValdres.no

Konkurranse skjerper en selv

Om konkurransen på markedet forteller Ole Arne Kvålshaugen at det er tøft, men at det er bra og sunt med konkurranse. Han håper alle de Solheim Trevare sammenligner seg med, overlever. Det skjerper en selv, og konkurransen er håndterbar. De går for økning og ser positivt på fremtiden. Et bra arbeidsmiljø hjelper blant annet til med det.

Sør-Aurdal kommune

Kvålshaugen savner mer fra Sør-Aurdal kommune, blant annet mot hyttemarkedet. Kommunen er velvillig men det er dårlig med midler.

– Sør-Aurdal kommune er veldig flinke til å hjelpe de som ønsker å etablere seg i kommunen, men hva med oss som allerede er etablert?, spør han.
– Kommunen må bli flinkere til å ta vare på de som har holdt på i mange år! Ikke bare være opptatt av å klippe snorer, legger Kvålshaugen til.

Samtidig mener han at det er ok med eiendomsskatt, hvis det blir brukt riktig. Eiendomsskatten må brukes på bl.a. næringsliv, ikke til lønnsøkning for kommuneansatte.

Se også: iValdres.no sine oversikt over snekkerverksted i Valdres.

Sliperiet i Bagn

Foto: Sliperiet i Bagn, hvor Solheim Trevare har produksjonslokaler i 1 etg.

Investeringslyst

Videre forteller han at investeringslysten er stor. De planlegger blant annet en helautomatisk datafres. Ole Arne har vært i Tyskland og sett på maskinen, og ønsker å ha den på plass innen mai 2017.

I tillegg planlegger de en elektronisk blandestasjon på maling.

Til slutt forteller Ole Arne Kvålshaugen at han planlegger å legge ned driften i Reinli og flytte alt til Sliperiet i Bagn innen våren 2017.

Pensjonssparing

Ole Arne Kvålshaugen og hans kone, Mona Andreassen, har ingen arvinger.

– Jeg ser dette som min pensjonssparing, avslutter Kvålshaugen med.

Når tiden er inne kan han selge og forhåpentligvis ha en bra pensjon.

Dette er en tøff bransje og man kan ikke hvile på laurbærene. Her gjelder det å holde hodet over vann.

Til slutt vil Ole Arne fortelle at de håper å få til en næringsklynge på Sliperiet i Bagn. Det er lav husleie og de ønsker flere velkommen. Her kan man utveksle erfaringer og knytte kontakter. Håpet er at flere som ønsker å utvikle seg, blant annet småfirmaer, og etablere seg på Sliperiet.

Annonser:

Tala

Siste intervju i artikkelserien:

  • Hilde Tveiten Døvre

Hilde Tveiten Døvre

Som daglig leder i Valdres Næringshage, jobber Hilde Tveiten Døvre hver dag for å utvikle bedrifter og trekke næringslivet i Valdres til nye høyder.

  • Ole Arne Kvaalshaugen

Ole Arne Kvålshaugen

Ole Arne Kvålshaugen hadde planer om økonomiutdannelse og revisor som yrkesvalg. Nå har han ledet familiebedriften, Solheim Trevare, i 30 år.

  • Terje Ranheim, daglig ledere i Byggmester Ranheim

Terje Ranheim

Terje Ranheim pendler 15 mil i bil hver dag. Det for at den over 40 år gamle familiebedriften skal holde stø kurs og like høy kvalitet også i fremtiden!

  • Kåre Solberg feat img

Kåre Solberg

Etter 35 år som eier og leder i El-Fag AS har Kåre Solberg sendt stafettpinnen videre, men planene om en pensjonisttilværelse har han utsatt.