Jaslangen, Jørn Hilme-stemnet

Foto: Roy Myrland – Langsveien.no | Jaslangen ligger i Vestre Slidre i Valdres

Jørn Hilme-stemnet i Valdres, folkemusikkfestival

Valdres kan by på Jørn Hilme-stemnet som er Norges eldste og største folkemusikk-festival. Festivalen er oppkalt etter Jørn Hilme (1778-1854), storspelemann fra Valdres. Festivalen har vært en viktig brikke i både det å ta vare på og utvikle norsk folkemusikk. Her kan du oppleve over 80 ulike arrangementer med konserter og dans, kappleik og god stemning.

Jørn Hilme-stemnet, StrunkevekoSpiller på tradisjoner

Jørn Hilme-stemnet i Valdres er en musikalsk brobygger mellom ulike sjangere innen folkemusikken. Festivalen binder sammen fortid og fremtid gjennom musikk og sang. Spelemannen og kvinnen har sin utviklingstradisjon gjennom utvikling fra læremester til elev, så gjennom hele festivalen trekkes det tråder tilbake til de gamle læremestre og hvordan dagens talenter bygger videre på de gamle tradisjonene.

Konserter

Festivalen kan by på konserter mange steder rundt om i Valdres. Det er kirkekonserter og stølskonserter, museumskonserter og konserter fra store scener. Her er det alt fra soloartister til større grupper som spiller.

Se også: Årets program, bestill billetter og ellers mer informasjon om folkemusikkfestivalen

Dans så mye du orker

I løpet av Jørn Hilme-stemnet i Valdres kan dansefoten virkelig få svingt seg. Her kan du se, og selv danse, hallingspringar, valdresspringar, pols, telegangar, vestlandsspringar, finnskogpols på de fleste arrangementene.

Filmvisning

Undre festivalen vil det også vises film. Den Amanda-nominerte filmen «Kvar song ei soge» vil vises under festivalen. Filmen tar for seg sangen som en bestanddel av livet vårt, noe som passer godt til festivalens tema.

Strunkeveko – kurs i folkemusikk

Strunkeveko er navnet på kursdelen av festivalen hvor det er ulike kurs i folkemusikk og folkedans. Her kan du lære å spille langeleik, hardingfele, torader, munnharpe, i tillegg til folkedans og halling.

Se også: Kursprogram og mer informasjon om Strunkeveko

Kappleik konkurranse

Det arrangeres en dansespelkonkurranse med polkagris. En dansende folkejury legger polkagriser i krukken til den spelemannen de liker best. Den spelemann med flest polkagriser vinner.

Se også: Tar du turen til Valdres og trenger et sted å overnatte eller spise? Se iValdres.no sine oversikter over mulighetene du har.

Folketone-automat

Festivalen kan by på en spennende nyskapning som får sin debut i 2016 i Fagernes. Publikum kan gå inn i Folketone-boksen, trykke på en knapp og synge inn sin vise. Liker automaten det den hører, blir visen presentert på Facebook-siden «Min folketone».

For mer informasjon bør du ta en titt på nettsidene til Jørn Hilme-stemnet.

Se også: