Bagnsdammen
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Grusvei
Kart
«Sør-Valdres» 2555 Utgitt 2001
Start
Valdrestunet, Bagn
Varighet
1-2 timer
Utstyr
Godt fottøy. Vann.
Flere turforslag
Turforslag

Bagnsdammen

Bagnsdammen er et enormt byggverk som likevel kan være litt vanskelig å få øye på der det ligger skjult i juvet under Bagnskleiva. Selv om skogen er tett kan du se Bagnsdammen fra E16 dersom du stopper på rett plass. Ønsker du å ta en nærmere titt på byggverket må du over på andre siden.
Turguiden tar utgangspunkt i at du står på Valdrestunet kjøpesenter.
Følg gamle E 16 gjennom Bagn sentrum. Du skal ha Coop Prix på venstre side. Rett før veien krysser Begna og Storebrufossen skal du opp til venstre, mot Reinli. Veien er svingete, og som elles i verden kjører de lokale fort, så det anbefales å kjøre forsiktig. På høyre side, etter noen kilometer, står et skilt med Roovegen på. Ta av og følg denne veien til endes. Veien er sperret med bom 3-4 kilometer før demningen. Det er dårlig med parkeringsplass ved bommen, så det kan være lurt å starte sykkel eller gåturen tidligere enn påkrevd. Gåturen/sykkelturen er ca 3 km. Turmålet er artigst når en eller flere luker er oppe.

PS. Det er verdt å minne om at bading ovenfor og nedenfor demningen er forbundet med stor fare, da understrømmene er dødelige og lukene åpnes uten varsel.

Historie

Arbeidet med demningen startet i 1961. Den 4. januar 1963 kunne oppfyllingen av den 33 meter høye og 90 meter lange demningen starte. Demningen rommer vel 800 millioner m3 vann og skapte en fjord på ca. 5 km. Store deler av eiendommen Søndre Landmark havnet under vann.
Fra Bagnsdammen til Bagn kraftverk, som ligger ca. 100 meter inne i fjellet i Bagn, er det et fall på 89 meter. Den 3,5 kilometer lange tunellen har en slukeevne på 83,7 m3 pr. sek. Årsproduksjon ved oppstart var 307 GWh. I dag har alle portene fjernstyring, men i 1963 var det bare en port som var så avansert.
Tømmerfløtingen i Begna sluttet først i 1968, så det var nødvendig med en tømmerrenne frå toppen av demningen og ned til Begna. For tømmerfløterne var det en lettelse at den vanskeligste elvestrekningen var blitt en 5 km lang fjord.
Skagerak energi eier 80 % av kraftverket, mens Storefoss Kraftanlegg
Noe av historien er dokumentert i denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=tpQ0LoIkNsQ

crosschevron-down-circlechevron-left-circle