Valdres Folkemuseum, et eksempel på Stavkirker, museum, krigsminnesmerker og flere attraksjoner / severdigheter i Valdres
Jan Erik Olsrud
I Valdres finner du opplevelser, aktiviteter og arrangement for en hver smak - hele året!
Se flere aktiviteter
Aktivitet

Valdres folkemuseum

Valdres folkemuseum er et av landets største friluftsmuseum og også et av de eldste. Helt tilbake i 1901 ble Valdres folkemuseum etablert og ligger i gangavstand fra Fagernes sentrum, på Storøya ved Strandefjorden.

Byggeskikk i Valdres, 105 gamle bygninger og anlegg

På Valdres folkemuseum kan du oppleve et stort antall bygninger som viser byggeskikk i Valdres flere hundre år tilbake i tid; fra middelalderloft til nyere stølshus. Studerer du detaljene i bygningene finner du lokale håndverkstradisjoner innblandet med internasjonale impulser i alt fra listverk til dekorasjonsmaling.

Kunnskap og opplevelser

Om sommeren får du kanskje møte noen håndverkere eller oppleve minikonserter hvor talentfulle ungdommer svinger seg i dansen etter tonene fra hardingfela og langeleiken. Omvisning kan bestilles året rundt. Sommerstid tilbyr museet daglige omvisninger på flere språk.

Produksjon av langeleiker, hardingfeler og strenger

I Rudihuset sitter instrumentmakerne Knut og Bård, som viser deg hvordan hardingfela og langeleiken blir til.

Folkemusikkarkiv, fotoarkiv og gjenstander fra Valdres

Valdres Folkemuseum har gjennom årene samlet over 28.000 gjenstander. Du finner Norges eldste folkemusikkarkiv som teller over 14.000 lydspor. I tillegg inneholder fotoarkivet 75.000 bilder.

Utstillinger, museumsbutikk og museumskafé

I Velkomstbygget fra 2010 kan du se utstillinger om landets eldste strengeinstrument langeleiken, bunader, symbolbruk i folkekunsten, smijernsringer, stavkirker med mer. Museumsbutikken tilbyr håndverksprodukt, sølv og suvenirer, bøker og musikk. Museumskafeen Munkekroen har åpent året rundt.

Bunad og folkedrakt

En av utstillingene handler om bunader og folkedrakter fra både Valdres og store deler av resten av landet. Norsk Institutt for bunad og folkedrakt holder til ved museet.

Bygningsvern

Museet arrangerer mange håndverkskurs og bygningsvernrådgiveren gir gode råd om bygningsvern og restaurering.

Støldrift på museet

Valdres har Nord-Europas største sammenhengende stølsområde og mange steder er det fortsatt stølsdrift. Hele 250 av de totalt 1000 stølene som er i drift i Norge, ligger i Valdres. På museet kan du se gamle norske raser av storfe, sau, gris og høner i utmarksområdet, og sommerstid sitter ofte budeia på stølen. Et besøk i sælet hennes er gjerne høydepunktet for små og store.

Natursti og lekeplass

Naturstien rundt museumshalvøya er 1,7 kilometer lang. Det er også en egen lekeplass for barna med huske, sandkasse, balansestokk og stylter.

Utleie av selskapslokaler

Valdres folkemuseum leier ut flere lokaler til selskap og arrangementer.

For mer informasjon om Valdres Folkemuseum bør du ta en titt på nettsidene deres.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle