Placeholder feat img bedrift
Turtype
Kanotur
Kart
”Sør-Valdres” 2555 Utgitt 2007
Start
Kirkevangen på Bagn 30,5n-43,2e
Mål
Broen på Nes 14,5n 54,5e
Varighet
7 timer – 2 dager
Utstyr
Kano, to biler eller busstabell for Valdresekspressen. Drikke. Tørt skift i vanntett innpakking.
Flere turforslag
Turforslag

Bagn – Nes i Ådal, kanotur

Sett av alt padleutstyr ved kirken på Bagn. Kjør bilen med et sett tørt tøy til Nes. Ta Valdresekspressen tilbake til Bagn. På denne måten kan du ankomme Nes uten å stresse mot busstider. Ønsker man å unngå de lengste strykene bør man starte 300 m nedenfor Fønhus bru, ved Fønhus landhandel.

Begna er en rolig elv med 1- 7 bæringer avhengig av vannføring, padleferdigheter og mot/dumdristighet. Undertegnede har padlet/svømt alle strykene på vannføringer fra 30m³ pr. sek til 96m³ pr. sek.

De første 10 km har 4 stryk på noen hundre meter. De er morsomme om man har padlet litt. Strykene har minst to ting felles, det kan ende med svømming og de kan bæres på høyre side langs E16.

Etter ca 10 km kommer turens eneste obligatoriske bæringen. Den er rundt demningen ved Eid kraftverk. Den bæres enkelt langs høyre elvebredd. Det er VIKTIG å gå i land i god tid før selve demningen.

De neste 10 km har 3 partier som gjerne ender med svømming. Partiene er korte, og bæring er ingen problem. Det første partiet er venstresvingen ca 200 m etter Rustebakke bro. Det neste partiet kommer i det du ser Grimsrud bro. Dette punktet bør identifiseres før padling på vannstander over 50 m3pr sek. Det padles alltid godt til høyre. Det siste partiet er under Grimsrud bro.

De siste 20 km er stilleflytende elv. Fra gammelt av gikk det rutebåt fra Sørum og ned Sperillen.

Tips for turen: Det er mange fine overnattingsplasser langs elva. Det finnes muligheter for både dem som sverger til allemannsretten og de som ønsker campingplass. Det er også mulig å få rom på Sørum gjestehus eller Valdresporten.

Begna er en god fiskeelv. Ønsker du ørret anbefales det å fiske ovenfor Eid kraftverk. Nedenfor Eid kraftverk dominerer gjedda.

Begna har til tider behagelig badetemperatur. Fra Sørum og sørover er sand dominerende bunnforhold.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle