Bjødalskampen rundt, Bagn
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Sykkeltur
Kart
"Sør-Valdres" 2555 Utgitt 2007
Start
Man starter hvor man vil på rundturen, men beskrivelsen starter på Høgemyr 38,4 n 27,0e
Mål
Der man starter
Varighet
26 km går på 1 – 4 timer.
Utstyr
Terrengsykkel. Klær for å sykle i åpent landskap.
Flere turforslag
Turforslag

Bjødalskampen rundt, Bagn

Høgemyr – Fjellstølene – Bjødalen

Fra Statoil i Bagn tar du veien forbi Bygger`n. Følg hovedveien til du er på toppen. Der er det bom. Parker på den store parkeringsplassen på venstre side rett før bommen.

Sykle 50 meter mot Bagn igjen. Ta til venstre, mot Bøhnseter. Følg hovedveien i ca 1,8 km og 140 høydemeter. Her skal du til venstre på den første ordentlige avkjøringen etter du forlot asfalten. Denne veien skal følges ca 900 meter før du skal ta en sti som tar av på venstre side. Det står et skilt med Jaktgrense i starten av stien. Etter 800 meter på denne stien, som har noen små partier du trolig må bære, kommer du inn på Kongeveien som er en større sti. Ta mot høyre på Kongeveien og følg denne forbi Bådnfeten 39,8n 23,8e og ned til Søndre Fjellstølen. Dette er ytterligere 2 km på sti. Stien deler seg ved et skilt. Der anbefaler jeg å holde høyre, selv om skiløypeskiltet sier noe annet. Den høyre stien kan sykles hele veien, om man har en ordentlig terrengsykkel.

På Søndre Fjellstølen er det et mylder av veier. Flere fører til målet som er sykkelstien til Nordre Fjellstølen. Jeg anbefaler å ta veien til høyre ved første anledning. Dette er rett etter en liten bro. Denne veien fører til en traktorvei som tar til høyre rett før en grind, ca 400 meter etter at du passerte broen. Følg traktorveien oppover til den møter en vei. Ta til høyre og fortsett veien oppover. Litt etter at du har passert det høyeste punktet tar en vei av til venstre 41,2n 21,7e. Du ser nå den nedlagte kafeteriaen 100 meter foran deg. Du skal til venstre. Etter 150 meter skal du ta av fra denne hytteveien og følge traktorveien/stien som tar til venstre. Denne krysser en åpen bekk og går opp en bratt bakke før den treffer en ny hyttevei. Denne hytteveien har en spennende bro som kun dekker hjulsporene. Det anbefales å treffe plankene. Ta til venstre i krysset. Etter 150 meter på denne veien tar en hyttevei opp til venstre 41,3n 21,3e. Hytteveien blir fort til en fin sykkelsti som etter 1,2 km morsom sykling fører inn på veinettet til Nordre Fjellstølen. Takk til hyttevelene som har tilrettelagt stien for sykkel.

Du kommer inn på veinettet på Nordre Fjellstølen rett innenfor øytjern. Følg den største veien i 1,8 km. Du skal ha øytjern på høyre side hele veien. Ta til venstre i det du kommer inn på hovedveien på Nordre Fjellstølen. Ved snuplassen ved Store Sangevatnet (40,4n 17,7e) tar du veien til venstre. Det er skiltet mot Ellingseter. Følg denne veien til øytjern, (fantasi var muligens en mangelvare hos de som døpte vann). Ta stien mot Bjødalskampen. Den tar av på venstre side. Det er skiltet, men du må være obs da farten kan være stor. For tredje gang på turen er du inne på en morsom sti. Denne varer i 1,6 km og inneholder 1-2 bekker som med fordel kan bæes. Siste del av stien er temmelig bratt nedover. Veien du kommer inn på skal følges noen få meter før du skal ta stien opp til venstre. Etter noen meter med terrengsykling i motbakke er du inne på en hyttevei som tilhører veinettet i Bjødalen. Vær obs på at denne hytteveien er sperret med en lavt hengende kjetting som har felt syklister før :-/

Veien gjennom Bjødalen er 6,5 km på fin grusvei. Med nesten 80 høydemeter nedoverbakke går det fort. Husk at det finnes biler, og at de er hardere enn en syklist. Ta til venstre i det du treffer Bagn – Gol veien 100 meter før Ellingseter. Ta til venstre og følg denne veien tilbake til Høgemyr og bilen.

Tips for turen: Ta med kart første gangen. Stopp ved Bådnfeten å skriv deg inn i Turkarusellboka som ligger der. Ellingseter har middag, is, kaffe, kakao, sjokolade osv for de som ønsker slikt.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle