Fønhus-stien og Kvervilljuvet, Hølera
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Fottur, merket sti.
Kart
”Sør-Valdres” 2007 Best nr 2555
Start
Grendehuset ved Hølera
Mål
Grendehuset ved Hølera
Varighet
1,5 – 5 timer avhengig av fart og hvor langt man vil gå
Flere turforslag
Turforslag

Fønhus-stien og Kvervilljuvet, Hølera

Fra Bagn følger du E16 10 km mot Hønefoss. Rett før broen der E16 krysser Hølera skal du opp til høyre. Det er skiltet mot Sæterbygda. Etter 100 meter på denne veien er det en parkeringsplass på høyre side. Skiltingen av Fønhusstien begynner på denne parkeringsplassen.

Kommer du E16 fra Hønefoss så er Fønhus landhandel og Fønhus bru landemerkene. Du skal ta første avkjøring til venstre etter at du har kjørt forbi Fønhus bru.

Stien består av grusvei, gammel kjerrevei og smal sti. Gode sko er alltid lurt, men i tørt vær er dette en tur undertegnede gjerne går i joggesko. Under vårflommen er det viktig å være forsiktig på grunn av store sidebekker som må krysses og glatte svaberg.

Tips for turen:
Er det lite vann er Trøllstugu en attraksjon. Stien ned er bratt. Det er viktig å følge med når man går nedover, for stien tar til høyre. Det er veldig mange som går rett ned i dette krysset, så stien ned er tydeligere enn den til høyre. Fra stien slutter er det 30 meter vassing/hopping mot strømmen før man er i hula. Kommer man fram til hula er dette en trollsk plass for grilling. Trøllstugu når man kun på liten vannføring.

Er man i form og været er bra, så anbefaler jeg de svømmedyktige, å gå videre oppover langs elva. Følg de blå merkene. Noen km lenger opp der juvet starter er det en 6-7 meter høy foss som gir noen muligheter for de som tør, og kan svømme. De som ikke kan svømme har ingenting i fossen eller kulpen under å gjøre.

Ta turen to ganger. Vårflom og sommertørke gir to helt forskjellige turer. I vårflom må man være litt forsiktig for da er terrenget gjerne sleip og vått.

Er du av naturromantiske så bær boken det skriker i Kvervilljuvet av Fønhus og et pledd med deg til toppen. Les boka der det skjedde.

Det finnes en internettside for bedre beskrivelse av turen og Mikkjel Fønhus sitt liv og forfatterskap: http://www.mikkjelfonhus.no/

crosschevron-down-circlechevron-left-circle