Friarvegen, Hølera
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Luftig fottur
Kart
«Sør-Valdres» 2555 Utgitt 2001
Start
Første skarpe sving i Åsebygda (38,7e – 31,7n). Ta av frå E 16 der det er skiltet mot Åsen.
Mål
Toppen av fjllveggen (38,1e – 32,4n)
Varighet
2-4 timer
Utstyr
Godt fottøy. Vann.
Flere turforslag
Turforslag

Friarvegen, Hølera

Følg E 16 ca 12 kilometer sørover frå Bagn. Følg skiltingen mot Åsebygda. Parker i den første skarpe svingen i Åsebygda. Det er lett å parkere på venstre side rett etter svingen. Det går to traktorveier inn til høyre midt i svingen. Hold den til venstre. Følg traktorveien til stien tar opp til venstre og inn i skogen. Du kommer etter hvert inn på en gammel hestevei. Etter noen hundre meter tar stien til venstre. Følg stien til du står i innsteget til selve Friarvegen.

Friarvegen er en fjellhylle som er mellom 2 og 5 meter bred. Den stiger 140 meter i løpet av ca 400 meter. Det er ikkje nødvendig med sikkerhetsutstyr, men høydeskrekken bør ligge igjen hjemme.

Noen går opp og ned samme vei. Dersom du vil gå en rundtur er det fint å ta til venstre på toppen og gå til Åsebygdvegen.

Et annet alternativ for nedfarten er å ta til høyre på toppen og gå noen kilometer for å følgje Gaupeskaret ned igjen. Gaupeskaret krever rapellutsyr.

Friarvegen fikk navnet sitt fordi en gut frå Eid brukte denne veien da han skulle fri til odelsjenta i Åsen. Frieriet ble vellykket og gutten flyttet til Åsen. Paret fikk mange barn og gutten ble etter hvert ordfører i Sør-Aurdal.

Tips for turen: Kjør ut på demningen til Eid kraftverk. Se på den loddrette fjellveggen du skal opp.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle