Lindskarberget, Nes i Ådal
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Fottur
Kart
"Sør-Valdres" 2007 Bestnr: 2555
Start
Bjørkodden (52,5n-19,8ø)
Mål
Bjørkodden
Varighet
1 – 2 timer
Utstyr
Gode sko og vann
Flere turforslag
Turforslag

Lindskarberget, Nes i Ådal

En rundtur over Lindskarberget byr på mange små historiske momenter. Turen er skiltet og merket, men det er til dels utfordrende å se merkingen. Det løser seg om man går sakte, og følger veldig godt med. Turen starter vel 150 moh og toppen er på 327. Vil man på selve toppen av fjellet så er den 410 moh og ligger lenger nordvest. Rett etter man passerer toppen kommer man inn i et hogstfelt. Da fant jeg ikke flere merker, men det var en grasskledd skogsvei som vi fulgte ned igjen.

Fra Nes i Ådal kjører man mot Kvernbråten. Veien tar av rett på sørsiden av brua (54,5n-14,5ø). Denne veien skal følges ca 5-6 km. Da går det en vei til venstre, det er skiltet mot skytebane. Etter ca. en km på denne veien går en liten vei til høyre. Her er det skiltet med russerleir (52,5n-19,8ø). Parker bilen der. Følg denne skogsveien noen hundre meter. Ta så en enda mindre vei til venstre. Det er tildels merket med blått. Etter noen meter er det skiltet en kort avstikker til de 4 ulvegravene. Minner fra en svunnen tid.

Vel tilbake på stien skal du videre innover. I et hogstfelt blir merkingen borte, men du finner den igjen inne i skogen på andre siden. Stien, eller mer presist hesteveien, går nå mot høyre. Hesteveien heter Jonsrenna. Den tar deg opp til toppen. Hesterenna i seg selv er verdt en tur for de som interesserer seg for slitet og farene som preget skogsarbeidet i gamle dager.

Vel oppe den bratte hesteveien skal det være merker etter en bygdeborg. Jeg fant den ikke. Uansett gir det rom for spennende grublerier å vite at noen bygde en borg der en gang i tiden.

Nå blir skogen tettere, og man må bare stole på merkingen en stund. Plutselig er man ute av den tette skogen igjen. Det er et stup på høyre siden. På kanten av dette stupet kan man se restene etter en gammel slepebane for tømmer.

Nå gjenstår bare den siste kneika mot toppen. Nyt utsikten noen minutter før du begir deg i kast med nedstigningen.

Tips for turen:
….

Kjør tilbake til krysset der det står skytebane. Ta til venstre og gjennom bommen. Denne veien kan du følge til Begna Bruk. Den er veldig fin å sykle.

Om Begna og Buvasselva er små kan man sykle via Jensrud (49,5n-22,7ø), vasse Buvasselva og sykle til Bjørkodden (52,5n-19,8ø).

crosschevron-down-circlechevron-left-circle