Nystølvarden fra Frøysakstølene, Gol
Foto: Ola Thorsrud
Turtype
Fottur
Kart
"Sør-Valdres" 2555 Utgitt 2007
Start
Frøysakstølene
Mål
Nystølvarden e11,7 n35,5
Varighet
1 – 2 timer
Flere turforslag
Turforslag

Nystølvarden fra Frøysakstølene, Gol

Nystøltinden er med sine 1296 meter det høyeste punktet i Gol kommune. Med sin enkle bestigning og plassering like ved grensen til Sør-Aurdal er Nystølvarden et fint turmål som kan gjennomføres fra mange kanter.

Kjør veien fra Bagn mot Gol til det er skiltet mot Frøysakstølene. Siden Frøysakstølene tilhører Hallingdal ser man bare baksiden på skiltene når man kommer fra Bagn. Veien tar opp til høyre ca 6 km etter fylkesdelet. Det er flere skilt i krysset, men man ser bare baksiden av dem.

Vegen inn mot Frøysakstølene er bomvei. Denne veien skal følges 1,6 km, mot Vassvollstølene, før man skal ta en vei til venstre mot Nystølen. Bilen bør settes igjen i dette krysset. Veien til Nystølen er privat, om den ikke er stengt med kjetting, så kan den bli stengt uten forvarsel. De meterne man sparer på å kjøre helt til enden på veien er få i forhold til arbeidet det medfører å få bilen sperret inne.

Fra p-plassen går det vei 1,7 km innover. Stien mot Nystølvarden tar av ovenfor Nystølen. Selv om det er ca 200 høydemeter i løpet av den kilometeren sti som fører til toppen er ikke stien spesielt slitsom å gå. Stien er tydelig. For det meste er den tørr og fin.

Tips for turen:
Ta med kart for Jotunheimen og Hemsedalsfjella. Siden det ikke er andre høye topper i området kan man se langt, og bl.a. inn i de nevnte områdene.

Nystølvarden er for mange et populært turmål på vinterstid.

Om man ikke vil kjøre bil til Frøysakstølene så er sykkel et fint fremkomstmiddel. En sykkeltur fra områdene Ellingsæter og Hellebekk er absolutt innenfor rekkevidde.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle