Piltingsrudhula, Begnadalen
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Kort fottur, litt bratt og luftig
Kart
"Sør-Valdres" Best nr 2555
Start
Piltingsrud gård. (42,2 – 24,6)
Mål
Piltingsrudhula (42,4 – 24,7)
Varighet
30 – 60 min
Flere turforslag
Turforslag

Piltingsrudhula, Begnadalen

Piltingsrudhula ligger langs Austsidevegen i Begnadalen, like ved gården Piltingsrud. Kommer du fra Bagn, kan du ta av mot Austidevegen flere steder. Velger du siste mulighet, Rustebakkebrua, så må du fortsette om lag 3,5 km sørover før du har Piltingsrud gård på høgre side. Kommer du fra Nes i Ådal, så kjører du over Haugsrudbrua og tar til venstre med en gang. Følg veien i om lag 6 km.

Langs Austsidevegen, rett opp for gården går det en skogsbilvei opp lia. Parker i dette krysset. Stien til Piltingsrudhula tar av på venstre side av veien. Følg stien ca. 500 meter, så er du i hula.

Tips før turen: Les om Pedor Piltingsrud i Sagn og soge 1984, eller Flygerne fra Piltingsrud.

Piltingsrudhula er laget av gründeren Pedor Piltingsrud. Få om noen Sør-Aurdøl har en så interessant historie. At Pedor var en meget spesiell mann er det ingen tvil om. Blant bygdefolk snakkes det om stormannsgalskap og stahet. Og kan hende var dette trekk ved Pedor. Han skapte en cellulosefabrikk som sysselsatte 50-80 personer i Bagn. At en slik fabrikk er naturstridig i innlandet er det få som nevner. Han fikk fabrikken til å gå i 18 år.

At han blir beskrevet som en patrialsk arbeidsgiver strider mot synet som er skapt av en kynisk kapitalist. En kynisk kapitalist ville heller ikke forært 50.000 kr til gamlehjemmet i kommunen i 1926. Den gang var 50.000 kr en enorm sum.

At Pedor ikke tenkte som andre er nok en viktig årsak til at en av hans sønner ble en av de mest dekorerte krigsveteraner i Norge. Hvem andre ville la to sønner slippe taket i det sikre liv for å kjøpe fly i 1936? At Pedor hadde deltat i et flyprosjekt allerede i 1910 var nok en viktig faktor i avgjørelsen. Hans mot og eventyrlyst gikk i arv.

Piltingsrudhula fikk Pedor laget som gravsted. Tanken var å kunne ligge å se utover gården.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle