Skjellinghovdet, Begnadalen
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Sykkeltur
Kart
Bestnr. 2555 Sør-Valdres 2007
Start
Begna Bruk (48,2n-23,5v)
Mål
Skjellinghovdet (53,4n-33,8ø)
Flere turforslag
Turforslag

Skjellinghovdet, Begnadalen

Dette er en sykkeltur med mye oppover. Som trøst kan det nevnes at det er like mye nedover på turen hjem. Om du trenger litt ekstra motivasjon for å starte på turen kan jeg legge til at dette er et av favoritturmålene blant turer jeg har beskrevet i Sør-Valdres. Skjellinghovdet ligger like ved grensen mellom Sør-Aurdal, Nordre Land og Søndre Land kommune, og er det høyeste punktet i Søndre Land kommune. Fra toppen ser man så langt at det var naturlig å velge denne toppen da man skulle bygge branntårn tidlig dette århundret. Fra denne hytta 15 meter oppe i lufta har man god utsikt. Stigene opp til hytta er solide, men HMS kravene har nok endret seg med årene. Høydeskrekk og sykkelsko er en dårlig kombinasjon for dem som ønsker seg opp.

Fra Begna bruk skal man følge veien mot Fluberg. Etter en del km og mange kryss dukker Skjellinghovdet opp på venstre side. For de som vet når og hvor de skal se er hytta i tårnet mulig å observere. For de andre bør det sykles sakte der små veier går til venstre. Veien til Skjellinghovdet er skiltet, men bare fra Land-siden. Det kan derfor være lurt å snu seg å titte på skiltene som står i kryssene.

Veien fra hovedveien og opp mot Skjellinghovdet blir dårligere og dårligere. Når veien går inn på en setervoll skal du følge stien til høyre.

Selv om en motivasjon for meg er å få flest mulig folk i bevegelse så kan jeg ikke unngå å fortelle at det meste av turen kan gjøres som søndagstur med bil. En tur fra Begna Bruk til Fluberg, med innlagt spasertur til branntårnet er fullt mulig. Fra Fluberg blir Dokka målet. Fra Dokka kjører du til Tonsåsen og Bagn.

Et annet alternativ er å kjøre til Fluberg. Følge Vestsiden av Randsfjorden til Bjoneroa. Kjøre over til Sperillen og følge E16 tilbake til Begnadalen.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle