Stamskollen, Begnadalen
Foto: Jørn Damslora
Turtype
Fottur / Terrengsykkeltur
Kart
”Sør-Valdres” 2555 Utgitt 2007
Start
Haugsrudbrua
Mål
Stamskollen 466 m.o.h
Varighet
1,5 – 3t
Utstyr
Vannflaske. Det finnes bekker, men de er få og de er små.
Flere turforslag
Turforslag

Stamskollen Begnadalen

Stamskollen har vært med som mål i turkarusellen for Sør-Aurdal i mange år. Jeg har ofte stilt meg spørsmålet hvorfor folk skulle legge en søndagstur til denne lille lett tilgjengelige toppen. Jeg har mine turer opp, men det er minst 25 år siden sist.

For å komme til Haugsrudbru følger du e 16 15 kilometer nordover fra Nes i Ådal eller 25 km sørover fra Bagn. Det er skiltet mot Austsidevegen, Begna Bruk og Haugsrud bru. Kjør over brua og parker på første og beste plass.

Stien starter i krysset ved brua. Den er merket med blått. I starten er det høyt gress og dårlig merking, men tenk deg at du skal fortsette i den retningen du kom over brua. Etter 100 meter krysser du en traktorvei. Stien blir tydeligere etter dette. Turen opp går på fantastisk flott gammel oppbygd hestevei, i hjullasterspor og i hogstfelt. Merkingen manglet noen steder, men stien har en logisk retning i forhold til å nå toppen, så vi kom lett innpå stien igjen de gangene vi mistet den. Et sted tok stien av til venstre uten at dette var merket. Vi fulgte stien og oppdaget at det bare var en snarvei i forhold til hjullastersporet vi forlot. Stien tok oss i bakkant av selve toppen. Det gikk en tydelig sti til venstre som tok oss til selve toppunktet der trimkarusellens postkasse er. Toppunktet er bra det, men toppen som ligger til høyre (når man kommer stien) er definitivt verdt et besøk for den som liker utsikt.

Liker man rundturer, slik som meg, så er det bare å holde til venstre og følge traktorsporet ned. Dette traktorsporet møter en grusvei. I dette krysset er det venstre som teller. Grusveien møter etter hvert en asfaltvei, og ja, det er venstre som teller. Etter en snau kilometer på denne asfaltveien finner du igjen bilen din. Dersom du ikke finner bilen anbefaler jeg 113.

Nå er jeg trolig over snittet nostalgisk, men den gamle flotte veien noen har laget for mange år siden gjorde denne turen til en jeg kommer til å gjøre flere ganger. Det er heller ingen grunn til å legge skjul på at jeg fikk lyst til å gjøre turen på terrengsykkel, dog motsatt vei.

For deg som har lyst på en fottur en time før du kommer på hytta, eller angrer på at du reiste fra hytta uten å ta en fottur er denne toppen et lett tilgjengelig og fint turalternativ.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle