Valdres Alpinsenter i Aurdal, bilde fra toppen av bakken
Foto: Jan Erik Olsrud, Valdres Alpinsenter i Aurdal
Valdres plassert geograifisk på et Norgeskart

Valdres – en villmark av muligheter!

Valdres er en region bestående av 6 kommuner lengst vest i Innlandet. Med storslått og variert natur, drøssevis av tilrettelagte tilbud og relativt beskjeden reiseavstand fra de store byområdene både på øst- og vestlandet - har Valdres fått sin plass på kartet for de fleste.

Det er udiskutabelt mange tilbud for enhver smak i Valdres, men har du oversikt over de muligheten du har? Denne nettsiden, iValdres.no, er bygget med formålet om å gjøre informasjon om aktiviteter og tilbud mer tilgjenglig.

Hvor ligger Valdres?

Som illustrasjonen viser, ligger regionen sentralt i Sør-Norge, lengst vest i Innlandet-fylke. Mellom Hallingdal og Gudbrandsdalen, strekker Valdres seg fra Begnadalen og Etnedal i sør, til Tyin og Beitostølen i nord.

Samlet har regionen et areal på ca. 5400 km², noe som kan sammenlignes med de tidligere fylkene Akershus og Oslo samlet. Følger vi E16 er det ca. 160 km fra sør til nord i Valdres, og da deler i tillegg dalføret seg i begge ender.

  • Sør-Aurdal kommune: 1109 km²
  • Nord-Aurdal kommune: 907 km²
  • Etnedal kommune: 459 km²
  • Vestre Slidre kommune: 463 km²
  • Øystre Slidre kommune: 963 km²
  • Vang kommune: 1505 km²

Med et folketall på under 18.000 innbyggere i hele Valdres, har vi god plass til flere!

Sentral beliggenhet og korte reiseavstander

Den geografiske plasseringen til Valdres, gir korte reiseavstander til urbane strøk både på øst- og vestlandet. Oslo og Akershus, byer i Mjøsregionen og vestlandsbyer som Bergen.

Sammen med tilbudene som finnes i regionen, er nok dette en viktig faktor til at Valdres er en av landet største hytteområder (over 18.000 hytter). Vi har også mye ferie- og helgeturisme fra både inn- og utland, med Beitostølen som den mest kjente destinasjonen.

Korte reiseavstander og en digital hverdag som reduserer behovet for daglig kontakt med kollegaer, gir befolkningen betydelig større karrieremuligheter. Svært mange dag- eller ukespendler til de mer urbane strøk - med Oslo og omegn som peker seg spesielt frem.

Jaslangen 2016, foto av Jan Erik Olsrud

Et av landets største hytteområder

For mange er Valdres kjent som en hytteregion, hvor vi som nevnt er et av landets mest populære områder - med over 18.000 hytter.

Med under 18.000 fastboende i det samme området, så sier det seg selv at hytteturismen og våre deltidsinnbyggere er svært viktig for regionen, arbeidsplasser og tilbudene som finnes her.

I ferietid og ved spesielle arrangement er det enkelt å forestille seg at folketallet mangedobles.

Merkenavnet Valdres står sterkt med tanke på hytteutviklig, i tillegg er mange enkeltområder kjente destinasjoner i seg selv. Beitostølen, Tyin, Filefjell, Vaset, Syndin, Vassfaret og Aurdalsåsen kan nevnes blant flere.

Foto: Jan Erik Olsrud, Jaslangen
Bilde fra Vassfaret

Variert natur, rik historie og aktiviteter for alle

Det er vanskelig å betegne Valdresnatur, fordi du finner så store forskjeller. Fra Jotunheimens majestetiske fjellformasjoner i nord, til gammelskog i sagnomsuste Vassfaret i sør.

Felles for området er drøssevis av tilbud som er tilrettelagt av både kommersielle aktører og frivillige dugnastimer. Fantastiske skiløyper, godt merkede tur- og sykkerstier, alpinanlegg, gode fiske- og jaktmuligheter, og mye mer.

Med rik historie og bevarte kulturminner, har du mulighet for å oppleve mange interessante severdigheter. Blant annet finner du hele 6 av totalt 28 bevarte stavkirker i Valdres, minnesmerker etter harde kamper under 2. verdenskrig, bevart gårds- og stølskultur, m.m.

Av tilrettelagt aktiviteter og tilbud, finnes det like gode muligheter for en småbarnsfamilie som en vennegjeng i tenårene. Valdres er kjent for sine mange og ulike festivaler, foreninger og idrettslag av alle slag, for ikke å snakke om alle mulighetene som er nært knyttet til naturen. Les mer om aktiviteter i Valdres her.

Foto: Vassfaret

Camping, hotell og utleiehytter

Ofte er det hytteeiere som trekkes frem når det blir snakk om turisme i Valdres, men camping, hotell, fjellstuer, utleiehytter og -leiligheter er manges vei til området.

Campingplasser finner du stort sett i hele Valdres, hvor noen hevder seg i toppen av nasjonale kåringer hvert år - mens andre sikter seg mer mot det enkle. Sommerhalvåret er en naturlig høysesong, men mange har campingvogner med fast beliggenhet og brukes også på vinteren.

Ønsker du deg hotellrom og ferdig frokost, kan du velge mellom moderne hoteller i sentrum av tettstedene - så vel som idylliske fjellstuer.

Som alternativ til hotellrom, finnes det drøssevis av utleiehytter og -leiligheter. Både som leies ut kommersielt av utleieaktører, men også fra privatpersoner som ikke bruker hytta si hver helg.

Foto: Grønolen Fjellgard, Beito
Grønolen Fjellgard

Flytte til Valdres?

Går du med en drøm, eller kanskje konkrete planer om å flytte hit? Oppfyll drømmen, vi heier på alle som kommer!

For enkelte kan mangelen på jobbmuligheter være det som utsetter drømmen. Mange jobber ansettes på bekjentskap uten å utlyses og vi vil advare om at kun et fåtall annonseres på de store nasjonale stillingsdatabasene som finn.no. På iValdres har vi den mest dekkende oversikten over ledige stillinger i Valdres, følg med og meld deg gjerne på den ukentlige jobboversikten du får tilsendt på epost.

Som nevnt tidligere er det mange som dag- og ukespendler, og det er mange i Valdres som har tatt med seg jobben videre fra f.eks. Oslo. Det er også en god løsning å oppsøke de bedriftene du kunne tenke deg å jobbe hos, for å fortelle at "her er du".

Man kommer heller ikke langt uten å ha et sted å bo. I likhet med store deler av landet, blir de fleste boliger til salgs annonsert på finn.no. Når det kommer til leiemuligheter, så opplever vi at dette ofte kommuniseres på ulike grupper på Facebook. Gruppen "Boliger til leie i Valdres" er et eksempel.

Mye av den informasjonen du ellers trenger, om det gjelder skole / barnehage eller boligtomter, så kan ofte kommunene hjelpe deg et steg videre. Mye informasjon finner du på nettsidene til kommunene, ellers mottar nok alle kommunene gjerne en telefon fra deg.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle