Valdres

Valdres

Høleraelva på Bagn vestås, Sør-Aurdal

Valdres – en villmark av muligheter!

Valdres er et dalføre bestående av 6 kommuner i innlandet. Med en storslått natur og drøssevis av muligheter for både store og små, har regionen satt sin plass på kartet hos de fleste.

Det er liten tvil om at tilbudene er mange og varierte i Valdres, men har du full oversikt over alle disse mulighetene? Denne nettportalen, iValdres.no, har som formål å gjøre det lettere å finne frem.

Sør-Norge, kart av ValdresHvor ligger Valdres?

Regionen ligger i innlandet, helt vest i Oppland fylke. Mellom Hallingdal og Gudbrandsdalen, strekker Valdres seg fra Begndalen og Etnedal i sør, til Tyin og Beitostølen i nord.

Valdres har et areal på 5400 km², ca. det samme som Akershus og Oslo har samlet. Følger vi E16 er det ca. 160 km fra sør til nord i Valdres, og da deler i tillegg dalføret seg i 2 både i nord og sør.

  • Sør-Aurdal kommune: 1109 km²
  • Nord-Aurdal kommune: 907 km²
  • Etnedal kommune: 459 km²
  • Vestre Slidre kommune: 463 km²
  • Øystre Slidre kommune: 963 km²
  • Vang kommune: 1505 km²

Med et folketall på under 18.000 innbyggere, er det vel unødvendig å fortelle at befolkningstettheten er lavere enn f.eks. Oslo og Akershus.

Den viktige, sentrale beliggenheten

Det at Valdres ligger ganske i sentrum av Sør-Norge (se kart), er en viktig faktor for regionen. Spesielt når det gjelder turisme og utbygging av hytter.

Denne geografiske plasseringen gjør at reiseavstanden er kort til store deler av Sør-Norge. Områder som kan nevnes er Oslo og Akershus, Vestlandet med Bergen, samt innlandsbyer som Gjøvik, Lillehammer og Hønefoss.

Ulvhild Hyttegrend ved Slettefjell

Foto: Ulvhild Hyttegrend ved Slettefjell

Et av landets største hytteområder

For mange er nok Valdres mest kjent som et av landets største hytteområder.

Som forklart tidligere så er det bosatt i underkant av 18.000 personer i regionen, mens det faktisk er nesten like mange hytter!

I ferietid, når mange hytter fylles av flere personer, er det enkelt å forestille seg at folketallet stiger betydelig.

Se også: Oversikt over ledige hyttetomter i området

Mange hyttedestinasjoner i Valdres

Det er også mange tettsteder og områder i dalføret, som har egne, sterke merkenavn når vi snakker om hytteområder og reisemål.

Beitostølen, Tyin, Filefjell, Vaset, Syndin, Vassfaret, Aurdalsåsen og Synnfjellet, kan nevnes blant flere.

Se også: Hytte på fjellet

Aktiviteter og opplevelser i Valdres

I tillegg til beliggenhet og reiseavstand, er det nok alle tilbud, aktiviteter og opplevelser som trekker folk til Valdres. Hele året igjennom er det noe å oppleve, for enhvers ønske og smak.

I tillegg til alle mulighetene den storslåtte og varierte naturen gir, kan vi takke kommersielle aktører og ikke minst alt frivillig arbeid for alle tilrettelagte muligheter!

I vinterhalvåret er alle skimulighetene et særdeles viktig element. Uansett om du liker deg best i skiløypa med familie og venner, i alpinanlegg, på topptur eller hengende etter en kite, så vil du like deg i Valdres!

Mange har hørt uttrykket «fisking i Valdres». Ja, innlandsfisket er populært, men er ikke i nærheten av alt du kan gjøre. For å lese mer om mulige opplevelser, kan du se vår oversikt over arrangement, severdigheter og andre aktiviteter her.

Foto: Reinli Stavkirke

Elgjakt

Valdres er også veldig populært for camping

Ofte er det hytter og hytteeierne som trekkes frem når det blir snakk om deltids-innbyggerne i Valdres, men regionen er også veldig populær for de som liker campinglivet.

Mange tusen drar hit på camping hvert år. En del tar en uke og helg ved anledning, mens andre har campingvogna stående fast på en av de mange campingplassene i området.

Du finner campingplasser med jevne mellomrom og i varierte omgivelser, igjennom hele dalen. Enkelte har et imponerende premieskap når det kommer til kåringer av landets beste campingplasser, mens andre ønsker at tilbudene skal være mer nøkterne.

Er du en av de mange som elsker campinglivet, er vi overbevist om at du er en av de mange som vil forelske deg i Valdres!

Hytteutleie, hotell og overnatting i Valdres

I tillegg til alle faste besøkende med hytte eller campingvogn, er det utallige personer fra inn- og utland som tar en tur til Valdres i ny og ne.

I 2013 var det 250.000 hotellovernattinger alene! I tillegg kommer alle som leier seg hytte og leilighet for en periode.

Se også: Her finner du overnatting i hele regionen

Flytte til Valdres?

Går du med en drøm, eller kanskje konkrete planer om å flytte hit? Oppfyll drømmen, vi heier på alle som kommer!

For å flytte så trenger man et sted å bo. Det er mange som kan hjelpe deg med å bygge hus, men det kan også være et alternativ å sjekke hva som er til salgs?

For å få best mulig oversikt over boliger til salgs, så vil vi anbefale å sjekke nettsidene til eiendomsmeglerne, og kanskje Facebook siden deres. Finn.no er ikke like populært når det kommer til å selge boliger her. Vil du derimot leie, så blir de fleste ledige hybler, leiligheter og boliger profiler på ulike Facebook grupper.

Se også: Her finner du alle utlyste stillinger i Valdres

Jotunheimen, bilde av Kjetil Vestrom