Bagn Bygdesamling, Rune Larheim
Tekst og foto: Rune Larheim
I Valdres finner du opplevelser, aktiviteter og arrangement for en hver smak - hele året!
Se flere aktiviteter
Aktivitet

Bagn Bygdesamling

Langs E16 på vei til Valdres, på gården Islandsmoen 5 km sør for Bagn, finner du Bagn Bygdesamling.

Museet fikk navnet sitt i 1939 og blir sammen med Bautahaugen Samlinger i Hedalen og Valdres Folkemuseum administrert og organisert under Valdresmusea AS.

Historie

I 1920 ble det satt opp hus på det gamle tunet etter gården Islandsmoen. Gården fikk senere navnet Bagn Bygdesamling. Først var dette et privat museum med tilknytning til Islandsmoen. Etter hvert kom det gjenstander fra andre steder i Bagn. I 1939 ble samlingen gitt til bygda og fikk navnet Bagn Bygdesamling.

Nå står det 16 hus på Bagn Bygdesamling, med gårdstun fra Islandsmoen, telthus fra Vangen på Bagn og forpakterbosted fra prestegården i Bagn. I tillegg kan du finne en oppgangssag, bekkekvern, skogskoie, badstue og stabbur på museet. Arkiv over lokale lag og foreninger og en fotosamling på rundt 3500 bilder, finnes også der. En avdeling av Opplandsarkivet.

Krigshistorie

Museet er en populær møteplass og utgangspunkt for turer. I administrasjonsbygningen er det en samling av våpen, uniformer og annet utstyr fra krigshandlingene i Valdres i 1940. Noen hundre høydemeter ovenfor museet finner du også en krigshistorisk stilling hvor norske soldater stoppet tyskerne i april 1940, og en bergsprekk hvor de berget livet.

Omvisning kan du få av Kristian Bergsund, han innehar mye kunnskap om krigshandlingene i Valdres under 2. verdenskrig.

Arrangementer

I begynnelsen av juni arrangerer styret familiedag og museumstevne. Dette åpner sesongen for Bagn Bygdesamlingen hvert år.

Da åpnes også en utstilling i et av de andre husene på tunet. Utstillingen inneholder et tema som er nytt for hvert år. I 2016 var temaet Norske Kvinners Sanitetsforening 120 år.

I tillegg er det flere arrangementer med Bagn og Begnadalen musikkorps, Sør-Aurdal kulturskole og andre lokale utøvere. Turer, blant annet arrangert av Sør-Aurdal historielag og styret i Bagn Bygdesamling, kan man også oppleve, for eksempel til Bagnsbergatn gård.

crosschevron-down-circlechevron-left-circle