Skigard i Valdres, minimal illustrasjon
Lokale bedrifter

Skigard i Valdres

Her har du en oversikt over hvem som kan hjelpe deg med å sette opp skigard Valdres. 

I tillegg til oversikten over aktuelle aktører som kan sette opp skigard for deg i Valdres, har vi også samlet litt kortfattet informasjon om hva en skigard er, pris og hvor lenge dette moderne tradisjonsgjerdet holder seg.

Skigard er et tradisjonsrikt gjerde som antas å ha historikk helt tilbake til Steinalderen. Fra gammelt av var dette en mulighet til å lage gjerder uten å benytte ståltråd, spiker, skruer og lignende. Gjerdene blei knyttet sammen av vidje, brisk, bjørkegreiner eller andre lignende kvister/grener.

I dag benyttes ståltråd i stedet, eller i kombinasjon med for eksempel en vidjebinding. Dette for å øke skigardens levetid.

Ein skigard kan ikkje vara evig

Mange forbinder skigarden med å vare evig, men dette er naturligvis ikke helt riktig. En viktig årsak er nok den nokså kjente «Skigardsvisa» av Stanley Jacobsen.

En annen årsak er nok bønder som var flinke til å vedlikeholde skigardene sine. Skigardene stod tilsynelatende i en liten evighet, mens i realiteten blei materialene byttet ut etterhvert som behovet oppstod.

Hvor lenge står en skigard?

Det er umulig å gi et generelt svar på hvor lenge en skigard vil vare. Dette vil avhenge av flere faktorer som jordsmonn, snøpress, vedlikeholdsgrad, kvalitet på arbeidet og materiell osv.

Vi kan komme over skigarder som er delvis oppreist etter 50-60år, men dette er spesielle tilfeller. Det kan være smart å gå over gjerdet etter 5-8 år og evt. bytte ut og binde opp igjen deler av gjerdet som har fått mest belastning.

Hva koster skigard?

Prisen på en skigard vil variere noe fra bedrift til bedrift og er avhengig av hva slags skigard du velger. Valgmulighetene går i hovedsak på hva slags type staur du ønsker å bruke og hvordan skigarden skal bindes sammen.

Den tradisjonelle granstauren med kun ståltrådbinding er som oftest den rimeligste løsningen. Da begynner prisen per meter skigard på rundt 300 kr pluss moms.

En trend de siste årene er å bruke kun impregnert staur eller i kombinasjon med granstaur. Dette vil naturlig nok øke forutsetningene for lengre levetid på en skigard.

Les merVis mindre
Mangler din bedrift?
crosschevron-down-circlechevron-left-circle