Valdresbunad
Lokale bedrifter

Valdresbunad – bunad fra Valdres

På denne siden finner du aktører som syr og/eller forhandler Valdresbunad og tilhørende produkter.

Bunad er en del av vår identitet og kultur, hvor den brukes når vi skal pynte oss som mest. 17.mai, bryllup eller andre begivenheter.

For de med tilknytning til regionen er det Valdresbunaden som gjelder og det er ikke rent få som får bunad som komfirmasjonsgave i ungdommen - spesielt jenter.

En bunaden kan fort bli en kostbar investering og bruksområdet begrenser seg til enkelt begivenheter i løpet av året, men det er også ei drakt du ofte har livet ut.

Unike mønster og farger

Som de fleste andre bunader så har Valdresbunaden sitt unike mønster, farge og sammensetning, som gjør at man fort blir gjenkjent også utenfor regionen.

Uten at iValdres.no skal pårope seg dette som sitt fagfelt, så består Valdresbunaden av et svart eller mørkeblått ullstoff som preges av fargerike broderimønster. Lue og veske i samme farger og mønster, mens skjorten er i hvit lin eller bomull. Strømper og sko i svart (se oversikt over skobutikker i Valdres).

Bunadssølv i Valdres

Bunadssølv er en viktig del av Valdresbunaden, med blant annet belte, søljer, mansjettknapper, kniver, ringer og lommeur i sølv. En gullsmed i Valdres har naturlig nok et god utvalg av sølv som passer til bunad fra Valdres.

Andre festdrakter i Valdres

For utenom den offisielle Valdresbunaden finnes det andre festdrakter i Valdres, som gjerne har en enda mer konkret geografisk tilknytning. Her tenker vi etter «ingen nevnt-ingen glemt»-prinsippet, men ta gjerne kontakt med noen av aktørene nedenfor for mer informasjon.

Les merVis mindre
Mangler din bedrift?
crosschevron-down-circlechevron-left-circle