Rakfiskfestivalen i Valdres – Norsk Rakfiskfestival

Rakfiskfestivalen i Valdres – Norsk Rakfiskfestival

Hvert år, i den første helgen i november, arrangeres Rakfiskfestivalen i Valdres tre hele dager til endes.

Rakfiskfestivalen i Valdres har gjort mye for å sette rakfisk på menyen rundt om i Norge. I hundrevis av år har rakfiskproduksjon vært en viktig prosess for å konservere og lagre mat over tid. I dag er det først og fremst Valdres som er sentrum for rakfiskproduksjon her i landet. I dag anses rakfisk som en delikatesse som har gått fra å være eksotisk til lekker mat veldig mange har et forhold til.

Se også: Webkamera fra Fagernes sentrum

Programmet på Rakfiskfestivalen har opp gjennom årene utviklet seg til å bli en folkefest som trekker 25.000 besøkende i løpet av festivalhelgen. Bunnstammen i programmet er rakfiskprodusentenes utstillingsboder. Her deler de ut gratis smaksprøver på sine produkter og du kan smake deg frem til din favoritt. Hver produsent har sin unike produksjon som setter sitt særpreg på smaken. Visste du for eksempel at rakfisk ofte kategoriseres i tre kategorier: Mild, Lagret og Vellagret?

Se også: Årets program, billettpriser, utstillere m.m. 

Fagjury kårer årets rakfisk – vinnere av fagjuryprisen

Hvert år kårer en fagjury (bestående av profesjonelle kokker, rakfiskkjennere og matekseperter) årets rakfisk i Valdres.

Siden 2007 har fisken som benyttes i kåringen blitt kjøpt fra tilfeldige forhandlere, slik at kåringen skal bedømmes fra den fisken vi får kjøpt i butikk.

Nedenfor får du oversikt over vinnerne av fagjuryprisen på Norsk Rakfiskfestival, siden 2007:

 • 2007: Trøsvik Fisk
 • 2008: Røn Gard
 • 2009: Lofoss Fisk
 • 2010: Røn Gard
 • 2011: Hande Gard
 • 2012: Lofoss Fisk
 • 2013: Lofoss Fisk
 • 2014: Røn Gard
 • 2015: Lofoss Fisk
 • 2016: Lofoss Fisk
 • 2017: Hande Gard
 • 2018: Røn Gard

Du finner også et stort antall andre utstillere i gatene på Fagernes. Valdres har mange småskalaprodusenter av ulike matvarer. Så her kan du smake, og kjøpe, lokale produkter som kurv (spekepølser), oster og viltkjøtt i tillegg til ulike håndverksprodukter. Ja det er litt god gammeldags markedsstemning på Fagernes under Rakfiskfestivalen i Valdres. Så du finner mye som gjør at smaksløkens opplevelser får frem smilet om munnen.Smak på ulik lokalprodusert mat

Se også: Lokal mat fra Valdres

Det rikholdige programmet under festivalen byr også på store norske artister som gir deg musikalske opplevelser som får frem smilet. Det er musikalske opplevelser fra ettermiddag til langt ut i de sene nattetimer.

Staut spiller under Rakfiskfestivalen i ValdresOvernatting til rakfiskfestivalen

Mange av de tilreisende under Rakfiskfestivalen i Valdres trenger overnatting. Det er derfor smart å booke overnatting før du ankommer for å være sikker på at du får tak over hodet.

Se også: Her finner du overnattingsmuligheter i Valdres

Gode opplevelser

Rakfiskfestivalen byr på gode opplevelser for både kropp og sinn. Gode og spennende smaker, forseggjorte håndverksprodukter, fengende musikk og mange mennesker i godt humør. Så legg turen til Valdres og Rakfiskfestivalen første helgen i november.

Se også: