Synshorn Via Ferrata på Beitostølen i Valdres

Foto: Tor Erik Grønolen / Grønolen Fjellgard

Synshorn Via Ferrata, ved Bygdin

Via Ferrata er et italiensk ord som til norsk kan oversettes til «jernsti» – noe som forteller mye om selve aktiviteten.

Via Ferrata er begrepet for en aktivitet som tilrettelegger for at «vanlige» turgåere kan forsøke seg på klatring i fjell. Fjellet utstyres med stigtrinn, stålwire, bøyler osv. som gjør det enklere (og sannsynligvis tryggere) å komme seg opp bratte fjellsider – uten at man selv trenger altfor store ferdigheter innen klatring.

Via Ferrata har historie helt tilbake til første verdenskrig hvor det blei bygget ruter i Dolomittene i Italia slik at militæret enklere skulle komme frem i fjellene(ref. Wikipedia). Siden den gang er det bygget Via Ferrata-ruter mange steder i verden – nå også i Valdres!

Via Ferrata i Valdres

I juli 2015 åpnet muligheten seg også her i Valdres – på østveggen av Synshorn, ved Bygdin. Ruten er finansiert og eies av Sporten Beitostølen, Grønolen Fjellgård, Beitostølen Camping og Bygdin.

Det arrangeres turer fra juni til september, avhengig av værforhold.

En klatreopplevelse, for den som tørr

I 2016, ett år etter at Synhorn Via Ferrata åpnet, er tilbakemeldingene vi har observert utelukkende positive. Ett gjennomført opplegg, en spennende klatreopplevelse og en utsikt få kan forklare.

Konklusjon: En trygg, minnerik og spennende opplevelse!

Guide og det du trenger opp Synshorn Via Ferrata

Turen skal ta rundt 3-4 timer, har en aldersgrense på 14 år og strekker seg nærmere 400 høydemeter. Det skal ikke være behov for spesielle klatreferdigheter og alt av klatreutstyr holder arrangøren.

Synshorn.no skriver at alle turer krever guide.

Booking av Synshorn Via Ferrata

For oversikt over planlagte turer, mer informasjon og booking, se www.synshorn.no

Se også:
Andre aktiviteter og opplevelser i Valdres

Bedrifter tilknyttet Synshorn Via Ferrata:

Finn andre aktiviteter i Valdres