Produsenter og forhandlere av spekepølse/kurv Valdres

Nederst på siden finner du produsenter og forhandlere av spekepølse og kurv fra Valdres.

For å kunne konservere og lagre mat er det lange tradisjoner for spekepølse i Valdres, eller som mange lokale kaller det, kurv fra Valdres.

I følge wikipedia er spekepølse en samlebenevnelse for en rekke pølsetyper som er konservert gjennom salting(speking) og/eller røyking og tørking.

Innholdet i spekepølsen/kurven varierer fra oppskrift til oppskrift, men i grove trekk er det kvernet kjøtt fra storfe, hjortedyr eller andre dyr. Kjøttet tilsettes smaker ved hjelp av krydder, urter og i enkelte tilfeller også ulike typer alkohol.

Fra gammelt av ble det blandede kjøttet stappet inn i rengjorte tarmer fra dyr. En prosess som er modernisert og i dag brukes kunstige tarmer i større grad.

Kurv frå Valdres er en beskyttet geografisk opprinnelsesmerking for spekepølse valdresKurv frå Valdres – en beskyttet geografisk opprinnelsesmerking

«Kurv frå Valdres» er en beskyttet geografisk opprinnelsesmerking, som dekker spekepølse/kurv som er laget i samsvar med gamle tradisjoner i Valdres.

Begrepet kurv kommer, som tidligere nevnt, fra at folk i store deler av Valdres kaller spekepølse for kurv.

Les mer om beskyttede betegnelser hos matmerk.no

Se også:
Lokalmat fra Valdres
Rakfisk fra Valdres
Bakeri i Valdres

Aktører som produserer spekepølse / kurv fra Valdres:

MF Kjøtt

Foredler kjøttet fra gården i Bagn og hjortevilt fra Valdres. Spekepølser, karbonadedeig, kverna kjøttdeig, medisterfarse og ellers på bestilling

Strandmo

Strandmo produserer og selger lokalmat innen flere kategorier. Sortimentet består blant annet av Pultost, lagra Kvit kyrost, Stølsrømme, Brim og smør fra eget ysteri. I tillegg tilbyr Strandmo kjøtt fra Valdresgris og Strandmokurv med storfe og fårekjøtt.

Per Reboli AS

Per Reboli AS er en lokalprodusent av spekemat og kjøtt i Valdres. Kvalitetsråvarer uten kunstige tilsetningsstoffer. Slakteributikk på Leira i Valdres

Andre tilbydere av lokalmat fra Valdres