På denne siden får du en oversikt over rakfiskprodusenter og de som kan hjelpe deg med rakfisk fra Valdres.
Fra gammelt av var rakfisk, eller raking av fisk, en konserveringsmåte for å kunne lagre fisken over lengre tid.
Ved å salte fisken før den legges i en lukket butt/bøtte skjer en gjæringsprosess(også kalt fermentering). Denne prosessen fører til en endret smak og forlenger holdbarheten på fisken.
I Valdres er ørret, dermed betegnelsen rakørret for mange, den fiskearten som er mest benyttet, men det blir også brukt andre typer fisk.
Gamle tradisjoner og oppskrifter kombinert med moderne teknologi og krav gjør at produsentene i Valdres produserer fisk med jevnt høy kvalitet.
«Rakfisk fra Valdres» er en godkjent beskyttet geografisk betegnelse og et samarbeid mellom de 6 rakfiskprodusentene med egen opprett i Valdres(Hande Fiskeoppdrett, Haadem Fisk, Noraker Gård, Lofoss Fisk, Røn Gård og Trøsvik Fisk).
Merkevaren skal kun benyttes på rakfisk hvor fisken er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres. Les mer på valdresrakfisk.no
Du får kjøpt rakfisk fra Valdres i dagligvarebutikker over det gaske land. I Valdres er det fast varesortiment i de aller fleste matbutikker.
Flere rakfiskprodusenter har også eget utsalg, i tillegg til at de kan sende/levere. Sjekk hver enkelt aktør for mer informasjon.
Første helgen i november, hvert år, arrangeres Norsk Rakfiskfestival i Valdres. Med fullspekket program over flere dager, snakker vi titusener av tilreisende fra det ganske land. For program og mer informasjon, se nettsiden til Norsk Rakfiskfestival.
Under festivaldagene kårer en fagjury (bestående av profesjonelle kokker, rakfiskkjennere og matekseperter) årets rakfisk.